Är det rätt att använda handsprit för att inte drabbas av pandemi?

Det finns olika typer av virus. Coronavirusets struktur är helt unikt. På så vis är det lättare att döda. Är det rätt läge att använda handsprit för att neutralisera viruset eller kan det finnas effektivare desinfektionsmetoder?

Handsprit

Man måste noga utreda bakterier och virus vid en pandemi. Om du håller en god hygien har du alltid ett bättre utgångsläge. Hygienfaktorn spelar en stor roll för din förmåga att stå emot sjukdomar.

Handsprit eller tvål – vad ska man välja?

Husmorsrådet om att handsprit fungerar bäst i alla lägen stämmer inte, det hjälper exempelvis inte mot en pandemi. Det är lätt att svara på. Virus omges oftast av ett hölje som tvål kan angripa. Tvålen löser ju fett och därmed kan det räcka med att tvåla in händerna för att begränsa smitta denna väg.

Många säger just att regelbunden handtvätt fungerar mycket bättre som virusskydd än att gnida in händerna med handsprit som desinfektion. Dock är det sant att handsprit kan neutralisera vissa virustyper. Du ska dock veta att det finns ännu bättre metoder.

Du får inte bättre effekt med handsprit. Men det finns kritik mot handspriten och det är många som menar att du bör använda en annan typ av handdesinfektion och ytdesinfektion om du vill få riktigt god effekt.

Handdesinfektion utan alkohol ger ett bra resultat

Det som många missar är att handsprit inte alltid fungerar som tänkt. Du måste gnugga för att få bäst effekt. Om du inte gör det blir inte handspriten antibakteriell.

Då kanske du ska köpa en bakteriedödande tvål istället. Du måste välja en desinfektion typ som ger dig ett korrekt virusskydd

Du vet väl att desinfektion inte är det bästa valet? Alla medel har olika verkan. Vid pandemier är det viktigare än någonsin att ha ett fullgott virusskydd.

Det är viktigt med bra rutiner för desinfektion

Det är inte bara då du upplever influensa symtom som du ska sätta in bättre desinfektion. Har du bra rutiner för handhygien så är det ingen fara. På så sätt får du ett virusskydd på köpet.

ytdesinfektion

Tvätta alltid händerna efter att du har varit på toa. Ibland kan man höra att men inte behöver tvätta händerna om man inte har rört någonting. Du kan inte undgå från att vidröra ytor inne i badrummet, då för du bakterierna vidare ut i andra rum.

Ett bra virusskydd kommer inte gratis

När coronaviruset nådde Sverige trodde många att det var som att få en influensa. Italien drabbades mycket hårt och har hittills haft fler dödsfall än Sverige.

Vid pandemier hjälper sällan vanlig handdesinfektion. En bra antibakteriell spray kan ju användas på andra ytor som till exempel på bord, handtag och stolar. Då får du ett komplett virusskydd.

Viktigt med bakteriedödande produkter som är säkra att använda

Är du en av dem som har gått på myten om handsprit. dax handdesinfektion Så är det inte. Handsprit kan inte döda alla virus. Det är lätt att vaggas in i en falsk trygghet gällande virusskydd.

Bakterier och virus är inte allt. Handsprit kan torka ut din hy. Prova med produkter som du faktiskt tål att använda. Var särskilt uppmärksam på det om du använder produkten ofta.

Välj istället en mild men effektiv vattenbaserad antibakteriell handdesinfektion som fungerar minst lika bra som antiseptisk tvål. Produkter som Smittstopp och Forte handdesinfektion finns på nätet även om de är slut i andra butiker. Den kan du använda för dina händer.

Du kan spraya grönsaker med kolloidalt silver och ändå äta dem när sprayen har torkat. Det betyder att du kan äta det som du annars skulle behövt slänga.

Du kan alltid använda bakteriedödande spray som desinfektion. Man vet aldrig när man behöver den.
Då vi sedan tidigare vet hur vi ska använda oss av tvålen är vi mycket mer bekväm att använda den. Antibakteriella medel finns som sprayer också.

Då vet du när du ska börja med handdesinfektion!

Om de redan har fått sjukdomssymtom så är det försent. Om du har för vana att alltid tvätta händerna noga med handtvål behöver du inte bli upprörd när det inte finns handsprit på apoteket.

Det finns alkoholfria varianter som är mycket bättre än handsprit. Om du bara vet hur sortimentet ser ut så kan du vara väl skyddad vid en pandemi.

Det finns skonsamma alternativ

Händerna tål inte ett konstant användande av alkospray. De som använder handsprit får ofta sår på händerna. Då gör det ännu ondare att applicera mer alkohol.

Öppna sår är virusets bästa vän. Sådant måste man tänka på innan man använder handsprit för att skydda sig vid en pandemi. Många väljer istället att prova Smittstopp, Forte och Pandemstop. Medlen håller huden len så att den inte torkar ut.